Futisjuniorit välipalakoulutuksessa Laureassa
5.11.2018
Lapset pääsivät oppimaan käytännössä terveellisen välipalan tekemistä. Nuoren urheilijan kehittymisen perustan muodostavat harjoittelu, riittävä lepo ja oikea ravinto? Mutta millainen sitten olisi hyvä välipala, joka auttaa jaksamaan koulupäivän jälkeen treeneissä tai läpi pitkän turnauspäivän? Hyvä ruokavalio ja terveelliset välipalat olivat aiheena välipalakoulutuksessa, jonka Laurea toteutti kahdelle ryhmälle 8 - 10-vuotiaita juniorijalkapalloilijoita. Välipalakoulutukset olivat osa restonomiopiskelija Piia Latva-Kiskolan opinnäytetyötä. Ruokavalio kunnossa pienestä pitäen
Opinnäytetyönään hän toteutti kyselyn juniorijalkapalloilijoiden vanhemmille ja selvitti sitä, mitä lapset syövät, millainen on ateriarytmi, ja millaisia välipaloja he syövät harjoituksissa ja turnauksissa. Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa Latva-Kiskola toteutti kaksi pilottia välipalakoulutuksesta, joihin osallistuivat Nurmijärven Jalkapalloseuran T08-joukkue ja espoolaisen FC Kasiysin T08-09 -joukkue. Parituntisen koulutuksen aluksi juniorit tutustuivat Latva-Kiskolan johdolla terveellisen ruokavalion aakkosiin; millainen on hyvä ateriarytmi, mistä muodostuu hyvä ateria ja millaisia eväitä kannattaa syödä turnauspäivän aikana.
Uudet opit käyttöön keittiössä Teoriaosuuden jälkeen tytöt pääsivät harjoittelemaan välipalan tekoa myös käytännössä Laurean Leppävaaran kampuksella sijaitsevan opetusravintola BarLaurean keittiössä. Ohjaajien johdolla he tekivät tuorepuuroa, sekoittivat terveelliset smoothiet valitsemistaan hedelmistä ja kasviksista sekä kokosivat maittavat välipalawrapit. Lopuksi kokoonnuttiin maistelemaan itsevalmistettuja välipalaherkkuja ja kerrattiin päivän oppeja:
Myös hyvän välipalan rakennuspalikat jäivät hyvin tyttöjen mieleen:
Mukana välipalakoulutuksissa oli myös joukkueiden valmentajia sekä pelaajien vanhempia. FC Kasiysin joukkueen valmentaja Tuukka Laakso piti koulutusta hyödyllisenä:
|